“Noël Végan” nieuwe trend in Frankrijk?

Nog even en het is weer Kerstmis. Traditioneel betekent dit een heerlijke foie gras, daarna een voorgerecht met huîtres (oesters) of fruits de mer (zeevruchten), als plat principal een mooi gevulde dinde (kalkoen) en als dessert een bûche (boomstam) in de vorm van een kunstwerk.Taleninstituut Nederland

Aimez la viande !

Frankrijk is een land van vleeseters. Gemiddeld wordt er per jaar 87,5 kg vlees per persoon per jaar (pppj) geconsumeerd. Dat is 10 kg meer dan in Nederland waar we 77,2 kg vlees pppj opeten. 72% van alle Franse déjeuners en diners bevatten vlees. Hoewel de vleesconsumptie in Frankrijk sinds enkele jaren licht daalt, is nog steeds 20% van al het eten dat in Frankrijk wordt opgegeten, vlees.

Ikzelf ben al sinds kind een verstokte vegetariër en krijg geen ministukje vlees doorgeslikt. Niet persé vanuit milieu of zielig-voor-dieren oogpunt, ik vind het gewoon niet lekker. De 10 jaren die ik in Frankrijk woonde, was eten in een restaurant of bij vrienden altijd een gedoe. De koks wisten gewoon niet wat ze aan moesten met een vegetariër. Zonder vlees heb je immers niet echt gegeten.

Terug in Nederland in 2012, hoe ironisch, was een van mijn eerste klanten de directeur van een abattoir (slachthuis). Hij wilde beter zakendoen in het Frans, want meer dan de helft van de vleesproductie in zijn bedrijf exporteerde hij naar Frankrijk. De export van Nederlands vlees is gigantisch, maar deze bedrijven moeten nu op hun tellen gaan passen. De trend is namelijk dat er steeds meer vegan restaurants en dus ook meer veganisten opstaan.

Franse mannen willen vegan

De bookingsite La Fourchette of zoals het bij ons heet The Fork heeft naar eigen zeggen 65.000 aangesloten restaurants. Zij publiceerde onlangs een kwantitatief onderzoek en bewees dat steeds meer mensen, in grotere mate de millennials, een toenemende interesse hebben in veganistisch eten. En wat blijkt, het zijn vooral de Franse mannen (50%, tov 38% vrouwen) die positief zijn over het idee om het vaker te proberen.

Alhoewel er vooralsnog sprake is van een minitrend, omdat nog niet bij iedereen de intentie wordt omgezet in actie, gaat er toch een omslag plaatsvinden. Steeds meer Fransen zijn ook bezorgd over het milieu, over dierenwelzijn en hun eigen gezondheid.

Revolution Vegan

Dat er echt iets gaat veranderen, blijkt ook uit de investeringen door oa. Bill Gates die investeert in Beyond Meat een bedrijf dat vlees produceert, zonder dat er iets dierlijks aan te pas komt. Of Jeff Bezos die investeerde in een bedrijf dat vegan mayonaise, melk en ijs produceert.

De Nederlandse boeren kunnen geleidelijk de veestapel reduceren en zich verdiepen in de productie van vleesvervangers. De Vegetarische Slager leidt deze voedselrevolutie, werd onlang ingelijfd door Unilever en levert wereldwijd onder de naam The Vegetarian Butcher aan restaurants en fastfoodketens zoals Burgerking.

Volgens La Fourchette zijn 7% van de bij hen aangesloten restaurants veganistisch of bieden ze vegan alternatieven aan op hun menu. Parijs is de trendsetter op dit vlak, want daar zijn al meer dan 300 vegan restaurants succesvol actief.

Op het kerstmenu: la joie gras, butternut farci en Seitan à la châtaigne

Deze Noël eten meer Fransen dan ooit tevoren vegan. In plaats van foie gras, nemen ze ‘joie gras’, een paté gemaakt van groente. Of een butternut farci ipv viande farci en de steak wordt vervangen door een Seitan (vegan steak) met kastanjes.

Wil je ook vegan eten deze kerstmis? Check dan de recepten van de best-seller auteur en vegan chef Marie Lafôret.

Joyeux Noël et bon appetit !

https://www.100-vegetal.com/2019/12/20-recettes-pour-un-gouter-de-noel-vegan.html

https://www.nouvelobs.com/food/20191213.OBS22270/conseils-de-chefs-pour-reussir-un-noel-100-vegan.html

https://www.ladn.eu/nouveaux-usages/etude-marketing/francais-prets-consommer-moins-viande-mais-pas-vegetariens/

https://tokster.com/article/50-des-europeens-sont-prets-a-consommer-moins-de-viande

https://fr.yougov.com/news/2019/10/25/le-veganisme-une-mode-pour-74-des-francais/

https://www.liberation.fr/france/2019/04/04/la-consommation-de-viande-a-re-augmente-en-2018-en-france_1719314

https://www.cov.nl/sector-in-cijfers

http://www.interbev.fr/la-france-est-le-1er-pays-europeen-exportateur-de-betail-les-exportations-francaises-de-betail-et-viande/

https://www.fastcompany.com/90316486/how-vegan-mayonnaise-convinced-jeff-bezos-to-make-his-first-investment-in-south-america

https://www.devegetarischeslager.nl/nieuws

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne is geboren in het Franstalige deel van België vlakbij Luik en woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als international marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een marketing- en communicatiebureau. Fabienne ontwikkelt als strateeg samen met creatieve teams marketing- en reclamecampagnes en adviseert bedrijven over zakendoen in Nederland en Frankrijk. Het is haar missie om de Franse taal populairder te maken bij een zo breed mogelijke doelgroep.

Fabienne 16.12. - Taleninstituut Nederland