Dit zijn niet mijn woorden, maar ik denk wel dat het klopt. Deze blog gaat over de Franse acteur ‘Romain Duris’. Eindelijk gingen de bioscopen vorige maand weer open en zag ik hem weer in de film ‘En Attendant Bojangles’. Mon dieu, hij is leuk. Mocht je ooit een leuke man moeten beschrijven in het Frans, dan zou je deze woorden kunnen gebruiken: drôle, beau, sexy, virile, virtuose, masculin, séducteur. Ze zijn op hem van toepassing.
Tegen mijn cursisten Frans zeg ik altijd dat ze, naast veel lezen, grammatica leren, vocabulaire stampen, onregelmatige werkwoorden oefenen, ook Franse films moeten kijken. Dus hieronder een paar filmtips met Romain Duris in de hoofdrol. Behalve leuk om naar te kijken, zijn ze ook leerzaam. Daar doen we het tenslotte allemaal voor;-).
L’Auberge Espagnole (2002)
Xavier (Romain Duris), een economiestudent uit Frankrijk, brengt een jaar in Barcelona door om te studeren. Zijn mede-Erasmusstudenten komen uit heel West-Europa en delen samen een flat. Ze spreken elk verschillende talen en hebben andere culturele normen. Dat leidt tot grappige situaties. Met ook een leuke rol voor Audrey Tautou, bekend van de film Amélie.
L’Arnacoeur (2010)
De charmante, aantrekkelijke Alex (Romain Duris) heeft een uniek bedrijf. Hij wordt ingehuurd om vrouwen te versieren en zo te zorgen dat ze hun relatie verbreken. Hij bedenkt ingewikkelde, op maat gemaakte en soms dure listen om de vrouwen te verleiden. De zaken gaan voorspoedig, totdat hij door de vader van Juliette (Vanessa Paradis) wordt ingehuurd om een huwelijk te voorkomen. Dat pakt heel anders uit dan voorzien.
L’Ecume des Jours (2013)
Deze film is gebaseerd op de klassieker van schrijver Boris Vian. Een surrealistisch boek dat niet gemakkelijk is om te verfilmen. De hoofdpersoon Colin heeft zelfdenkende schoenen, morfende meubels, een muis als huisvriend en een brandkast vol dubbelzoenen. En bovendien is hij uitvinder van nuttige zaken als de pianocktail, een cocktailshakende piano. Ook is hij is romantisch. Als zijn grote liefde Chloé (Audrey Tautou) dreigt te sterven komt hij in actie en besteedt zijn hele fortuin aan haar genezing. L’Ecume des Jours vertelt behalve een maf en toverachtig verhaal ook over de pijn van het leven. Over liefde en verlies.
Eiffel (2021)
De gevierde ingenieur Gustave Eiffel is net klaar met de productie van het Vrijheidsbeeld, het cadeau van Frankrijk aan de stad New York. Hij zit op de top van zijn succes. Nu zet de Franse regering hem onder druk om iets spectaculairs te ontwerpen voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs, maar Eiffel wil gewoon de metro ontwerpen. Alles verandert, als een mysterieuze vrouw uit zijn verleden weer op zijn pad komt. Hun lang verloren, verboden passie inspireert hem om de skyline van Parijs voor altijd te veranderen.
Je zult nooit meer op dezelfde manier naar de Eiffeltoren kijken.
En attendant Bojangles (2022)
‘Als het echte leven te banaal en verdrietig is, verzin dan een fabelachtig verhaal’. Het is de levenswijsheid van Georges (Romain Duris) en Camille (Virginie Efira), een dromerig Frans stel dat in En attendant Bojangles , een verfilming van de gelijknamige roman Olivier Bourdeaut, op de vlucht slaat voor de werkelijkheid. Ze feesten, drinken, dansen en toeren langs de Rivièra terwijl de blauwe enveloppen zich metershoog ophopen in hun prachtige appartement. Het loopt helaas niet goed af, maar het is wel genieten van de styling, de muziek en het dansen.
Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands
Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.
Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.