Ken je klassiekers (of doe alsof)

Dit is het jaar van Flaubert, las ik ergens. Bicentenaire Flaubert 1821-2021. Gustave Flaubert is een van de beroemdste Franse schrijvers. Hij werd geboren in Normandië in het jaar 1821. En dat is precies 200 jaar geleden. Reden voor een feestje dus. In Frankrijk worden dit soort verjaardagen / jubilea aangegrepen om allerlei activiteiten te organiseren die te maken hebben met de beroemdheid. De regio waar Flaubert geboren is (Rouen) organiseert tal van evenementen. Er zijn rondleidingen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, de boekverkoop wordt weer nieuw leven in geblazen, er verschijnen kunstobjecten en souvenirs en zelfs de patisseries bakken speciale taartjes vernoemd naar de personages uit zijn boeken. Zoals bijvoorbeeld dit gebakje genaamd ‘Salambo’ naar het gelijknamige boek. Of de magnifique bruidstaart met meerdere etages die tot in de kleinste details wordt beschreven in ‘Madame Bovary’.

Ken uw klassiekers blog Taleninstituut Nederland

Misschien zegt de naam ‘Flaubert’ of ‘Madame Bovary’ je niets, maar spijker dan met deze blog je kennis een beetje bij en voorkom dat je een flater slaat bij je Franse collega’s of zakenpartners. Dat overkwam eens een van mijn Nederlandse collega’s, toen ze op een Franse borrel eerlijk toegaf ‘Madame Bovary’ niet te hebben gelezen. In de ogen van de aanwezigen tekende zich de verbazing af of misschien was het eerder onbegrip of zelfs afschuw. “C’est quand-même scandaleux”, kwam diep uit de keel van een dame die wél uiting durfde te geven aan deze vorm van cultuurbarbarisme.

Ken uw klassiekers blog Taleninstituut Nederland 2

Gustave Flaubert is namelijk een Franse nationale held, die bovendien behoort tot een van de meest vertaalde schrijvers ter wereld. Als eerbetoon zijn honderden straten, tientallen scholen en zelfs een belangrijke brug naar hem vernoemd. Hij begon al vroeg met schrijven en wijdde er zijn hele leven, 7 dagen per week, 10 uur per dag aan. Gemiddeld werkte hij vijf jaar aan een boek en wikte en woog elk woord (le mot juste), met als doel om prachtige melodieuze zinnen te formuleren. ‘Madame Bovary’ is zijn beroemdste werk en gaat over Emma die trouwt met de plattelandsdokter Charles Bovary. Zij probeert de saaiheid en verveling van het leven te verdrijven met buitenechtelijke affaires en romantische fantasieën die haar uiteindelijk tot zelfmoord drijven. Het verhaal op zich is niet heel bijzonder, maar in de tijdsgeest betekende dit werk het einde van de ‘romantiek’ en het begin van het ‘realisme’. Flaubert werd voor de rechter gedaagd vanwege de obscene scènes in het boek, maar werd vrijgesproken. Madame Bovary werd een bestseller. Veel schrijvers in binnen- en buitenland zagen en zien nog steeds in ‘Gustave Flaubert’ een rolmodel. Inmiddels is het boek ook meerdere keren verfilmd. Ik hoop dat we binnenkort de versie met actrice Isabelle Huppert weer eens ergens kunnen bekijken. Zij speelt de rol van Emma Bovary op onnavolgbare wijze.

Misschien is dit ‘Flaubert’ jaar voor jou een uitnodiging je Franse taalkennis weer eens op te poetsen. Net als de schrijver kunnen we samen op zoek gaan naar de juiste woorden (les mots justes) om je samenwerking met Franstaligen te verbeteren en met de juiste communicatie beter zaken te doen. Wij helpen je graag.

Bron:

http://flaubert21.fr/fr
https://www.nouvelobs.com/bibliobs/20210213.OBS40178/dossier-flaubert-est-il-votre-patron-les-reponses-de-23-ecrivains.html#

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.