Franse nonnen halen miljoenen op met crowdfunding

Het is 8 maart en Internationale Vrouwendag terwijl ik dit stukje tik over een supersterk staaltje ‘girlpower’. Ik heb ooit zelf een crowdfund-campagne begeleid en een half miljoen bij elkaar verzameld voor de lancering van een familiefilm. Ik kan je zeggen dat dat niet gemakkelijk is. Maar deze nonnen uit ‘Gers’, een departement in Zuidwest-Frankrijk vlakbij Toulouse, doen het met schijnbaar groot gemak.

De 32 Soeurs (Zusters) van l’Abbaye de Boulaur met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar hebben grootse plannen. In vier tranches willen ze 4,5 miljoen euro ophalen om het klooster en de bijbehorende landerijen klaar te stomen voor een duurzame toekomst. De eerste tranche van 1 miljoen euro voor de bouw van een ultramoderne ‘grange’ (stal) is in minder dan 10 dagen behaald.

Met het geld willen ze hun productie van biologische kaas, confiture de cournouilles et pâté verviervoudigen. Daarnaast gaan ze cursussen geven over duurzame veeteelt en ontvangen ze bezoekers die hun producten kopen of die eventueel willen overnachten in het klooster om een echte retreat doen.

De nonnen geloven in god en in social media

Regelmatig tweeten de nonnen over de voortgang van de werkzaamheden op Instagram en Facebook waar ze duizenden volgers hebben. Ze maakten een promotiefilm voor de crowdfundcampagne, stonden in allerlei bladen en kregen zelfs een item in het Franse 8-uur journaal.

Internationale Vrouwendag

Jongeren met een tussenjaar kunnen ook meehelpen. De Zusters leren ze om met hun handen te werken en iets te bouwen voor de eeuwigheid. Want dat is de bedoeling. Het nieuwe bijgebouw moet generaties meegaan, net als het klooster uit de 13e eeuw.

Wat zo leuk is aan dit verhaal is dat deze nonnen geloven in wat ze doen. En als je ergens in gelooft, lukt het. En als je goed kunt samenwerken, lukt het zeker. Ik geloof dat iedereen beter kan communiceren in de eigen of een nieuwe taal en daarmee beter kan samenwerken met anderen. Wil je ook beter samenwerken? Meld je dan aan voor een taaltraining met een van onze fantastische taaltrainers.

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.

Bronnen:
https://www.credofunding.fr/fr/grange21-boulaur
https://www.boulaur.org/
https://www.facebook.com/abbaye.boulaur
https://www.instagram.com/abbayedeboulaur/
https://www.lci.fr/population/la-start-up-des-nonnes-du-gers-cartonne-2166774.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1602430316