Tien tips om succesvol een nieuwe taal te leren

Tijdens taaltrainingen zien we veel verschillen hoe cursisten hun nieuwe taal oppakken, verwerken en gebruiken. Sommigen beginnen plompverloren en maken weinig aantekeningen en anderen gaan minutieus te werk en spitten de hele grammatica grondig door. Maar wat zijn nu algemene succesfactoren die voor iedereen werken? Hierbij tien tips voor buiten het leslokaal.

1. Tijd en ruimte

Een ontspannen geest is een open geest die gemakkelijker leert. Dus zorg ervoor dat je de nieuwe taal leert in een periode waarin je letterlijk de tijd en ruimte hiervoor hebt. Heb je een stressvolle of drukke tijd dan kan het wijs zijn om even te wachten, want je wil niet dat je nieuwe inspanningen onderaan je lijstje staan en hierdoor minder vruchten afwerpen.

2. Relevantie

Leer wat je nodig hebt. Het motiveert enorm wanneer je de nieuwe taal direct kunt gebruiken als een gereedschap waarvoor je het nodig hebt. In het begin kunnen dat algemene functies zijn zoals boodschappen doen, je mening geven of een email schrijven. Op een hoger niveau focus je dan specifiek op het jargon voor jouw vakgebied; ook in je moedertaal weet je niet alles.

3. Maak het leuk

Houd het leren van een taal leuk, licht en luchtig. Ontdek wat jouw motivatie is om een taal te leren en houd jouw doel voor ogen op een luchtige manier. Wat is jouw leerstijl? Ben je meer visueel ingesteld, werk dan meer met plaatjes. Ben je meer auditief, gebruik dan meer muziek bijvoorbeeld. En niet onbelangrijk: wees blij en beloon jezelf met de stappen die je maakt!

4. Luister veel

Probeer zoveel mogelijk te luisteren naar je nieuwe taal. Kijk op het internet naar tv-programma’s met ondertiteling in de doeltaal. Spelletjes, korte informatieve items en het journaal zijn vaak prettig door het visuele element en het herhalende karakter. Kies iets wat je leuk vindt en laat jezelf onderdompelen in de klanken, intonatie en uitdrukkingen. Je hoeft niet alles te begrijpen. Door regelmatig naar dezelfde programma’s te kijken, ontdek je na verloop van tijd dat je meer en meer begrijpt.

5. Focus op wat je al wél weet

In een nieuwe taal kun je geneigd zijn om het accent te leggen op wat je nog niet weet en begrijpt. Het loont veel meer door je richten op wat je al wél weet. Dan ga je verbanden ontdekken, de uitspraak en schrijfwijze verbinden, en ga je leren vanuit de context. Je hoeft niet ieder woord te kennen in een dialoog of tekst om de essentie te begrijpen. Sterker nog, vertrouw erop dat je de betekenis van nieuwe woorden juist ook binnen een zinsverband kunt leren.

6. Oefen met anderen

Vind iemand met wie je regelmatig kunt oefenen zodat je ook echt de taal gebruikt. Dat kan op straat en in winkels zijn, maar hoe leuk is het om structureel samen te oefenen met anderen. Kijk of je een taaluitwisseling kunt doen met iemand die jouw moedertaal wil leren. Of vraag een vriend of collega om je op gezette tijden te corrigeren. Niet de hele dag door natuurlijk, want we willen het wel leuk houden!

7. Kopieer

Kopieergedrag is heel effectief. Kijk goed naar de mond van de moedertaalsprekers voor het maken van de juiste klanken. In de ene taal moet je je mond juist meer openen en in de andere taal veel minder. Kopieer deze bewegingen, eventueel zelfs voor een spiegel, want dat maakt een enorm verschil voor het verkrijgen van een natuurlijke klank in jouw doeltaal.

8. Creatief leren

Droog uit een boek leren is niet de meest inspirerende manier. Kom uit de boeken: lees bijvoorbeeld alles wat los en vast zit op etiketten, reclames, posters, luister naar muziek en

luister gesprekjes af van mensen in de supermarkt, op een terras of in de tram. Gewone alledaagse dingen zijn heel belangrijk en maken dat een taal voor je gaat leven.

9. Denk in de nieuwe taal

Zodra je een basis woordenschat hebt kun je al heel wat zeggen door woorden te combineren. Je kunt al met tien werkwoorden, tien objecten en tien bijvoeglijk naamwoorden (adjectieven) duizend combinaties maken. Probeer in jezelf op straat te beschrijven wat je ziet en ga steeds meer denken in je nieuwe taal dan hoef je minder te wisselen en te vertalen wat je sneller maakt in de doeltaal.

10. Regelmaat

De mythes van talenknobbels en natuurtalenten winnen het bij lange na niet van discipline. Met gewoon regelmatig herhalen, lezen en oefenen kom je verder dan iemand met een taalgevoel die niet studeert. Oefen liever kleinere beetjes iedere dag of een aantal keer per week in plaats van alleen op de zondagmiddag. Zie het als een work-out voor je hersenen; voor een optimaal effect train je het liefst een paar keer week. Maak het gestructureerd, misschien wel op vaste tijden, houd het leuk en interessant. Succes gegarandeerd!

Jenny van den Heuvel
Senior trainer Nederlands en Frans

(c) Taleninstituut Nederland