Snuffelen aan cultuur met Odeuropia

Wij woonden met het gezin jarenlang aan de Côte d’Azur, vlakbij Nice en wat ik nog steeds het meeste mis van die tijd is de ‘geur’. Telkens als ik er weer eens ben, ruik ik het; de gecombineerde geur van pijnbomen, warme aarde, bepaalde plantensoorten en de zee. Wat zou het toch heerlijk zijn als je die geur zou kunnen vangen in een flesje, zodat je thuis maar even hoeft te snuiven en terug bent in een ander tijdperk van je leven.

Geur is een belangrijk en tot voor kort ondergewaardeerd zintuig. Veel Corona-survivors realiseren zich dat waarschijnlijk nu meer dan voorheen. Niet kunnen ruiken is verschrikkelijk. Maar voor iedereen met een werkend reukorgaan is ruiken hoe het rook in vervlogen tijden binnenkort met één druk op de knop te organiseren.

Odeuropia is een samenwerkingsverband van vijf Europese landen. Met een EU-subsidie wordt gewerkt door historici, chemici, parfumeurs en Artificial Intelligence teams aan een enorm project. Met ‘olfactory and history heritage’ is het de bedoeling om de geuren van de Europese geschiedenis van het jaar 1600 tot heden weer te kunnen ruiken. Dat gaat ongeveer zo.

Cultuur - Taleninstituut Nederland

Zo’n 250.000 schilderijen en eenzelfde aantal teksten en boeken uit verschillende tijdperken worden gescand. Met Artificial Intelligence wordt automatisch bepaald wat er allemaal te zien of te lezen is. Alle voorwerpen, mensen, dieren, planten, en zelfs het weer van die dag krijgen een geurcode. En met al die geurcodes bij elkaar kun je dan precies ruiken hoe het in die tijd en bij de creatie van het kunstwerk moet hebben geroken. Dankzij deze computerneus kun je dan niet alleen het schilderij van Rembrandt of Vermeer zien, maar dus ook ruiken. Dat voegt een hele nieuwe dimensie toe aan de beleving van kunst.

Het olfactorisch Europees erfgoed wordt gearchiveerd in een online Encyclopaedia of Smell Heritage waar bedrijven en musea gebruik van kunnen maken. Deze geuren hebben belangrijke historische waarde en vanaf 2023 kan iedereen ook met zijn neus het verleden verkennen.

Hoewel het tussen de Europese landen niet altijd rozengeur en maneschijn is en is geweest, brengt dit project, waarbij Nederlanders, Fransen, Engelsen, Duitsers en Slovenen moeten samenwerken, het Europese ‘samen’-gevoel toch iets dichterbij.

Wil je ook snuffelen aan een andere taal en cultuur en een internationale samenwerking beter laten verlopen, neem dan contact met ons op. We zullen je in geuren en kleuren zoveel mogelijk op pad helpen.

Bronnen:

https://odeuropa.eu/
https://drive.google.com/file/d/1tk-0nvdRITCNJOHHpzvGCQeth9aa7r8Y/view
https://drive.google.com/file/d/1tk-0nvdRITCNJOHHpzvGCQeth9aa7r8Y/view

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.