Vrije tijd

O jé, in het afgelopen Coronajaar had hij een teveel aan vrije tijd …

Zomaar een zinnetje waarover je tijdens het typen kunt gaan twijfelen. Hoe langer je nadenkt, hoe meer je weifelt. De spellingschecker geeft geen signaal. Een teken dat het goed geschreven is, of toch niet? Want… is het nu:

O jé/o jee/o je/ o jée?

een teveel/te veel ?

coronajaar/Coronajaar/Corona-jaar/corona-jaar?

Hieronder geef ik een paar schrijftips voor mensen met te veel of te weinig vrije tijd.

Het zinnetje hiervoor heb ik hét trucje dat je kunt gebruiken al weggegeven. Aarzel je bij de woorden te veel en teveel? Keer het om en wanneer je te weinig zou kunnen typen, dan is het ook te veel. Twee woorden dus. Ik heb te weinig geld voor een Porsche. Ik heb te veel geld om te tellen.

Maar wanneer gebruik je dan het woordje teveel? Ik heb een teveel aan vrije dagen, mijn manager blijft maar nieuwe klussen aandragen. Hier is het woord teveel als één woord geschreven. Het tegenovergestelde is tekort. Ik heb een tekort aan vrije dagen, nu kan ik in 2022 niet een paar maanden naar Australië.

En dan het woord dat vanaf nu waarschijnlijk altijd bij het jaar 2020 zal horen: corona. Schrijf ik dit woord met een hoofdletter of met een kleine letter?

Ziektes schrijven we in het Nederlands met een kleine letter. Mijn moeder heeft de griep.

Wil je iets toevoegen aan een zelfstandig naamwoord (griep), dan plakken we het in onze taal gewoon eraan vast: griepseizoen. Het coronajaar 2020 is gelukkig voorbij, hopelijk wordt 2021 een normaler jaar.

Ook bij een woord als corona geldt: mocht je een woord erachter plakken dat met een a, e, i of u begint, zet dan een streepje om uitspraakproblemen te voorkomen. De corona-uitbraak die in China begon, heeft nog lang nageijld in de wereld. Het gebruik van mondmaskers in openbare ruimtes was een van de vele coronamaatregelen.

vrije tijd mona lisa corona

O jé/o jee/ oje en nu vergeet ik nog de woorden waarmee ik begon: is het nu o jé/o jee/ oje of o jée? De jee is afgeleid van Jezus en o jee is de officiële schrijfwijze. Geen accent, geen Franse uitspraak, simpel zat. O jee, een kind met te veel vrije tijd kan de was doen.

Paula van der Kolk
Senior trainer Nederlands