Luister naar de geur van parfum

Frankrijk importeert meer dan het exporteert. Maar er is een productgroep waarin Frankrijk internationaal excelleert en dat is luxe. Merken als Louis Vuitton, Chanel, Hermès en L’Oréal zijn van grote waarde. Mode, cosmetica, accessoires en parfums verkopen wereldwijd de historie, de nostalgie en het Franse werelderfgoed.

De pandemie maakt echter ook alles anders in de wereld van de luxeproducten. Winkelen kan niet meer in fysieke winkels. Het verleiden van consumenten in ‘confinement’ (=lockdown) is heel moeilijk. Bovendien, wat moet je met een chique tas of een verrukkelijk parfum als je alleen maar binnen zit achter je laptop? De Franse creatief zou niet creatief zijn als hij/zij daar geen oplossing voor zou bedenken. Welk zintuig kun je prikkelen als je niet kunt aanraken, voelen, ruiken of proeven? Het antwoord is: ‘luisteren’.

Misschien is luisteren in de wereld van de luxe tot nu toe wat onderbelicht gebleven. Maar het lijkt erop dat het ‘gehoor’ een nieuwe dimensie aan het krijgen is. Het begon in Frankrijk met het vertalen van kleur en vorm naar geluid. In het museum Centre Pompidou kun/kon je luisteren naar het schilderij Yellow-Red-Blue (1925) van de kunstenaar Kandinsky. De schilder zelf had de gave Synesthesie, wat betekent dat het ene zintuig ook het andere zintuig aanzet. Deze mensen zien bijvoorbeeld cijfers in de vorm van kleuren of krijgen van woorden een bepaalde smaak. In dit filmpje zie je hoe de vormen en de kleuren van het schilderij en de gevoelens van de schilder zijn vertaald naar geluid. Het is bijzonder.

Dat vindt ook Guillaume de Lesquen, verantwoordelijk voor « Designer Brands Fragrances » van L’Oréal Luxe. Hij staat voor de uitdaging om een nieuwe parfum online te introduceren zonder dat ook maar iemand het parfum kan ruiken. Hij zocht samenwerking met Ircam Amplify, een bedrijf waar de geluids-ingenieurs de sensaties in ons lichaam en in onze hersenen, die we krijgen na het ruiken van een geur, om kunnen zetten naar geluid. Volgens Ircam is horen een krachtiger zintuig dan zien. Geluid herinnert je aan psychologische en cognitieve ervaringen in je leven en vooral aan je verbeelding. Het heeft een universele betekenis die bij praktisch iedereen op dezelfde manier wordt ervaren.? Het is een mix van statistiek en neurowetenschap die straks de geursensaties als houtachtig, fruitig, bloemig of kruidig gaat vertalen.

In mei gaat het platform van L’Oréal live. Consumenten kunnen dan luisteren naar de geur die ze graag zouden willen bestellen. Wat wordt de toekomst van geluid in retail en e-commerce? Ik denk dat we er nog wel van zullen horen.

Wil je ook je zintuigen prikkelen en met meer begrip luisteren naar de Franse of een andere vreemde taal? Laat het ons weten.

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.