Le Pouvoir de l’Imagination

(De Kracht van Fantasie)

Een fantastische en leuke manier om de Franse taal snel beter te leren, is het kijken naar Franse films. De Franse overheid is er alles aan gelegen om een tegenwicht te bieden tegen het Amerikaanse filmgeweld, en op te boksen tegen de enorme blockbusters waar miljoenen productie- en promotiegeld in worden geïnvesteerd. Veel subsidie wordt daarom in de Franse filmindustrie gepompt, zodat de Fransen zich internationaal kunnen blijven profileren met deze kunstvorm.

Populariteit van de Franse film

Jarenlang werden de Franse films ook in Nederland goed bekeken. Vandaar dat iedereen boven de 35 jaar bij het horen van klinkende namen als Louis de Funès, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve en Juliette Binoche zich de films uit de jaren 80 en 90 nog wel kan herinneren. Maar de laatste twee decennia is het maar een handvol Franse films gelukt om het Nederlandse grote publiek te bekoren, zoals bv Amélie (2001) en Intouchables (2011).

De Franse filmproductie draait echter nog steeds op volle toeren. Meestal  bereiken die films in Nederland slechts een klein arthouse-publiek.

Kunst in de ‘Campagne’

Onlangs is een sympathiek Frans filmproject doorgedrongen tot de Oscars in Amerika. Het gaat om Visages, Villages, dat op een simpele, maar uiterst originele manier wereldwijd veel aandacht krijgt.  De bijna 90-jarige Agnès Varda, een zeer productieve Franse regisseuse/fotografe en bovendien markante figuur in de Franse cinema, heeft samen met de eigenzinnige straatkunstenaar JR een geweldige documentaire gemaakt.

Zonder script, zonder plan, maar wel vol passie en intuïtie, trekken ze door Frankrijk en portretteren ze de mensen die ze onderweg ontmoeten. Ondanks het leeftijdsverschil tussen de makers van bijna 60 jaar is hun hartverwarmende vriendschap de basis voor een lieve roadmovie, die bovendien overal kunst achterlaat in de vaak verlaten dorpjes van de Franse campagne.

Oscarnominatie

En nu is Visages, Villages dus genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire. Die uitreiking van de Oscars vindt plaats op 4 maart a.s. Traditiegetrouw wordt er een groepsfoto van alle genomineerden gemaakt tijdens een Oscarlunch die een maand vóór de officiële uitreiking wordt georganiseerd. Opvallend is dat de enige persoon die niet aanwezig is tijdens deze lunch, nl. Agnès Varda, wél de meeste aandacht krijgt. Een kartonnen uitsnede van haar foto prijkt praktisch naast Meryl Streep en Steven Spielberg op de bovenste rij. De foto heeft wereldwijd alle kranten gehaald.

The Guardian: Flat screen legend: Agnès Varda sends cardboard cutout to Oscar nominees lunch

De Franse film heeft met dit vermakelijke, creatieve duo eindelijk weer een plek weten te veroveren op het wereldfilmtoneel. We wachten met spanning af of ze ook de Oscar gaan winnen. En daarna kijken we allemaal, vooral om ons Frans bij te spijkeren, naar Visages Villages op I-Tunes, Google Play of een ander digitaal filmplatform.

 

https://www.theguardian.com/film/shortcuts/2018/feb/06/agnes-varda-cut-out-oscars-french-film-maker

Fabienne van Dillen, senior trainer zakelijk Frans en Nederlands

www.taleninstituut.nl