Bloggen voor beginners

To blog or not to blog? Is het een scheiding der geesten, een scheiding tussen mensen die veel bloggen en mensen die nooit bloggen? Of zou het een generatieding zijn, bloggen? Jongeren en studenten krijgen het met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Bij elke studie is wel minstens één vak waarbij ze een zelfgeschreven blog tevoorschijn moeten toveren.  Een blog, een woord opgebouwd uit web en logboek: een blog.

Zo’n jaar geleden was ik een blogworkshop voor beginners aan het voorbereiden. Ik merkte dat bloggen vele do’s en don’ts kent. Hoewel het schrijven van een blog natuurlijk ook een kwestie van smaak en persoonlijkheid is, toch een aantal tips voor het schrijven ervan:

Persoonlijk of niet?

Kies óf voor een persoonlijk blog óf voor een puur journalistiek blog. Als je voor de eerste gaat, gebruik je je eigen leven als uitgangspunt. Woorden als ik en mij komen natuurlijk in je tekst voor, evenals persoonlijke voorbeelden. Kies je voor een meer journalistiek uitgangspunt dan doet jouw persoon er natuurlijk niet toe.

Dynamiek

Je schrijft niet voor niets een blog. Dat betekent dat je je wilt onderscheiden van een statische tekst op bijvoorbeeld een website. Je wilt dynamiek, beweging. Feedback van lezers is meer dan welkom. Wek deze op: maak een speciaal kader voor de reacties en stel directe vragen aan je lezer. Iets gratis weggeven werkt ook: een abonnement op jouw maandelijkse taalnieuwsbrief, de link van een geweldige spreker, …

Niche

Je wilt als blogger het liefst een vast publiek hebben. Het publiek moet dus weten wat het kan verwachten. Vooraf goed nadenken over je niche is dus erg belangrijk. Wat is jouw niche? Waar weet jij veel van? Let erop dat je niche specifiek genoeg is. Als je niche Nederland zou zijn, zou dit wel erg breed zijn. Taal is al beter, maar een vreemde taal leren zou een nog betere niche zijn.

Crossmediale karakter

Maak zoveel mogelijk gebruik van het net.  Plaats dus foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en tekeningen op je blog. Een interview met een (ervarings)deskundige maakt je tekst persoonlijk. Heb je een interview gehouden? Gebruik een uitgelichte quote om je blog levendiger te maken.

“ Ik wilde nooit bloggen
en toch ging ik voor de bijl.”

Schrijfstijl

Een blog lees je op een scherm. Een scherm kan natuurlijk de grootte hebben van een computer, maar steeds meer is een telefoon hét medium om een blog te lezen. Dit betekent een klein scherm!  En dit vraagt om…

  • korte alinea’s
  • veel wit rondom jouw tekst
  • spreektaal met bijvoorbeeld weinig bijzinnen
  • veel hyperlinks: kijk of er een goed en relevant artikel op het net is en linken maar!
  • tussenkopjes of tussenvragen
  • actieve zinnen

Een blog is dus iets anders dan een gewone webtekst, maar de grens is niet altijd makkelijk te trekken. Is deze tekst bijvoorbeeld wél of géén blog?

Paula van der Kolk
Senior Trainer Nederlands