Communication est la base de toute relation
“Als je elkaars taal niet spreekt is het makkelijk: je verstaat elkaar niet. Punt. Maar als je wel enige kennis hebt van een andere taal dan wordt het pas echt moeilijk. Dan stap je de wereld binnen van een andere cultuur, een andere manier van doen, wellicht een andere manier van denken.”
Dit is de introductie van de theatervoorstelling LANGUAGE van Vanja Rukavina die ik vorige week zag. Een indrukwekkend betoog over het belang van het leren van een vreemde taal. Om iemand te begrijpen, moet je zijn taal spreken.
Het is in het kort wat wij al jaren aan ondernemers die voet aan de grond willen krijgen in Frankrijk, proberen uit te leggen. Een goed product, een mooie pitch, een gelikte presentatie, winstmarges in het vooruitzicht, allemaal prima natuurlijk. Maar zonder een relatie verkoop je in Frankrijk niets. En om een relatie op te bouwen, moet je kunnen communiceren.
Ik ben ervan overtuigd dat Frans kunnen spreken, vooral nu, steeds belangrijker wordt. De aankomende Brexit en de stagnerende economie van Duitsland maakt dat we de banden met Frankrijk zullen aanhalen. Er liggen enorm veel kansen die we nu, met name door de taalbarrière, laten liggen.
Taal is in Frankrijk ontzettend belangrijk
Taal wordt beschouwd als een kunstvorm op elk niveau. Met taal kun je je onderscheiden, kun je laten zien dat je creatief bent, dat je interessant bent. Fransen hebben een hekel aan ‘saaie’ mensen. Je moet proberen eruit te springen, door je mening ventileren, door te tonen wat jij interessant vindt.
Leer daarom de taal. Als je het beginnersniveau voorbij bent, ga je praten. Al is het met handen en voeten. Wees niet bang of beschaamd. Fouten maken hoort erbij. De Fransen zullen je inspanning zeer waarderen en je de taalfouten vergeven. Gesproken taal is heel anders dan geschreven taal. Fransen praten snel, slikken klanken in, gebruiken heel veel afkortingen en voor elke sociale groep is er ander vocabulaire. Om te starten met communiceren moet je op drie niveaus aan de slag gaan:
- Vocabulaire : grammatica – vervoegingen – uitdrukkingen
- Communicatieregels : beleefd – formeel – populair
- Cultuur : geschiedenis – aardrijkskunde – gebruiken – muziek – films – humor, …
De algemene kennis van de Fransen ligt gemiddeld op een hoger niveau dan in Nederland. Dat komt omdat er van jongs af aan op scholen enorm wordt gestampt op algemene kennis. Het intellectuele niveau wordt heel belangrijk gevonden. En die kennis wordt gebruikt om over te praten en te discussiëren.
Als je zaken wilt doen in Frankrijk heb je gespreksstof nodig. Niet alleen op jouw vakgebied, maar op allerlei vlakken. Je zakenpartners willen je persoonlijk leren kennen en weten wat je kan en weet. Je kunt daar zelf in een gesprek richting aan geven. Als je interesse hebt in muziek of film, luister of kijk dan naar Franse liedjes of films. Kijk je graag sport, zorg dan dat je ook weet wat er in Frankrijk op sportgebied gebeurt. Bekijk af en toe Franse nieuwssites, zorg dat je gespreksstof hebt om daarmee je Franse zakenpartner dichterbij te krijgen en echt contact te maken.
Pas op! Deze drie onderwerpen moet je sowieso vermijden:
- God. Fransen willen het niet hebben over religie. Op school wordt niets over religies geleerd. Het is privé en iets wat niet buitenshuis wordt besproken.
- Geld. Als je praat over jouw rijkdom, word je een opschepper gevonden. Als je praat over je gebrek aan geld, denken ze dat je misbruik van ze wilt maken. Het is geen onderwerp voor social talk.
- Politiek. De politieke voorkeur van iemand gaat je niets aan. Mensen willen er in principe niets over kwijt. Pas in een later stadium, als je iemand goed kent, is het een onderwerp waarover gediscussieerd kan worden.
Onze tip:
Je doel moet niet zijn om perfect te worden in de taal. Dat is ontzettend moeilijk om te bereiken. En het is ook nog eens heel saai. Je doel is om in gesprek te komen, om echt verbinding te maken. Discussiëren, je mening ventileren, je interesses kenbaar maken, je passies overbrengen zijn allemaal veel belangrijker dan correct Frans praten. Je zult zien dat er een wereld voor je opengaat, als je echt contact gaat maken op menselijk niveau.
Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands
Fabienne is geboren in het Franstalige deel van België vlakbij Luik en woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als international marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een marketing- en communicatiebureau. Fabienne ontwikkelt als strateeg samen met creatieve teams marketing- en reclamecampagnes en adviseert bedrijven over zakendoen in Nederland en Frankrijk. Het is haar missie om de Franse taal populairder te maken bij een zo breed mogelijke doelgroep.