Van boerenmeisje tot succesvolle zakenvrouw

Door een intensieve samenwerking met Plan International sponsort Taleninstituut Nederland een aantal projecten in ontwikkelingslanden. Lees hier het verhaal van Tracy uit Zimbabwe.

De 20-jarige Tracy uit Zimbabwe is de jongste uit een boerengezin van negen kinderen. Haar ouders vonden onderwijs niet belangrijk en vooral niet voor hun dochters. Alle oudere zussen van Tracy moesten vroegtijdig stoppen met school om te trouwen. Dit stond Tracy als klein meisje ook te wachten, maar gelukkig liep dat anders.

Tracy was acht jaar oud toen zij sponsorkind van Plan International werd. Daarmee startte Plan ook diverse projecten in haar dorp, waardoor ook Tracy naar school kon. “Ik heb drie jaar geleden mijn school afgerond. Ik was geslaagd voor drie vakken. Maar om een vervolgopleiding te doen moest ik minimaal vijf vakken afronden. Al mijn hoop vervloog want ik wist dat mijn vader het zich niet kon veroorloven om me terug naar school te sturen. Mijn enige optie was thuisblijven om het vee te hoeden en mijn moeder te helpen met huishoudelijke taken en op het land.”

Een kans om te leren

Maar op een dag kwamen er medewerkers van Plan International naar de dorpsvergadering. “Ze vertelden over een training voor jonge vrouwen in het district, die daardoor een eigen inkomen konden verdienen. De deelnemers zouden een vak leren en getraind worden in lees-en rekenvaardigheden, ondernemerschap en financieel bewustzijn.”
Tracy besloot zich in te schrijven voor de cursus en werd geselecteerd om deel te nemen. Ik mocht me inschrijven bij de kleermakerscursus! Ze wisten dat ik een harde werker ben en een passie heb voor naaien. Dit was mijn keuzevak op de middelbare school”, vertelt ze enthousiast.

Tracy en 25 andere studenten namen deel aan een vakopleiding . Deze duurde een maand, waarna ze stage moesten lopen. Na deze training ging Tracy verder met een opleiding in ondernemerschap. Hier leerde ze hoe ze een eigen bedrijf kon starten en hoe ze haar geld kon sparen en investeren.

Succesvolle zakenvrouw

Tegenwoordig heeft Tracy alle vaardigheden die ze nodig heeft om een succesvolle zakenvrouw te zijn. Ook is ze een rolmodel in haar gemeenschap, vooral als het gaat om empowerment van meisjes en vrouwen.

“Ik word door mijn ouders en de community gerespecteerd en behandeld als een volwassene. Ik kan nu eten kopen voor mijn familie en medicijnen voor mijn moeder; zij heeft diabetes. Daarnaast betaal ik het schoolgeld voor de kinderen van mijn zus, die momenteel op de basisschool zitten.”

Meer informatie over de coöperatie met Plan International Nederland kunt u ook vinden in deze folder. Lees verder wat Plan doet voor meisjes en jonge vrouwen op https://www.planinternational.nl/investeer-in-meisjes\