Uitdagingen

“ Het is een tijd van niet verzaken, het is een tijd van moed, die aan de kern raakt” Joyce Hes

Opeens gebeurde het. Een globale gedragsverandering als gevolg van een pandemie met ongekende consequenties voor onze economie en ons sociale leven. We werden met een hoop vragen geconfronteerd, maar vooral met nieuwe uitdagingen. Ook bij Taleninstituut Nederland vroegen we ons af: Hoe kunnen wij op de behoefte van onze thuiswerkende cursisten reageren? Zij wilden natuurlijk graag verder met hun taalcursus. En dat kon! We hebben lesgeven op afstand ontdekt en zijn aangenaam verrast hoe leuk en vooral hoe efficiënt het is.

Maar hoe werkt dat dan? En wat is het verschil ten opzichte van gewoon online een taalcursus volgen, wat sowieso altijd al een optie was?

Het verschil ligt in het besef, dat het hier om lesgeven op afstand gaat middels het gebruik van het internet en niet om het gebruik van een gedigitaliseerd lesprogramma op internet. Het persoonlijk begeleidende aspect van het lesgeven op maat blijft bestaan. De uitgebreide technische functies van meeting platforms maken dit immers mogelijk voor ons als taaltrainers.

Mijn cursisten, die medio maart midden in hun cursus zakelijk Duits zaten toen Marc Rutte de intelligente Lock Down aankondigde, kennen beide opties; face to face en op afstand les volgen. Zij zeiden hierover het volgende:

“Nu ik mijn wekelijkse cursus van 3 uur over twee Zoom-afspraken van 1,5 uur per week verdeeld heb, ervaar ik persoonlijk meer continuïteit tijdens het leren. “

“ Ik heb geen reistijd meer, ben minder tijd kwijt met het volgen van mijn taalcursus en kan de training op deze manier beter met mijn ‘workload’ combineren. Ik leer even veel als voorheen omdat ik twee keer per week les kan volgen.”

“ De flexibiliteit van het inplannen van de tijdstippen is erg prettig, omdat er vooraf geen ruimtes gereserveerd hoeven te worden.”

“ De combinatie van face to face lessen en sessies op afstand lijkt mij perfect. Bijvoorbeeld aan het begin van het traject op locatie, voor een persoonlijke kennismaking en aan het aan het eind van de cursus ter afsluiting.”

Conclusie: Wij zijn blij met deze waardevolle aanvulling om lessen op afstand te kunnen verzorgen en hebben deze nieuwe uitdaging voor het geven van onze taaltrainingen graag aangenomen. … Maar een vervanging van het persoonlijk contact is het volgens mij niet.

Tot ziens! 🙂

Verena Bach, senior trainer zakelijk Duits