Tips en tricks voor een bliksemstart als expat

Een verhuizing is per definitie spannend, zeker als je in een ander land gaat wonen. En al helemáál als je in een land met een andere cultuur gaat wonen – zoals expats dat doen. Naast het gewone sjouw- en regelwerk krijg je als expat te maken met een boel obstakels. Zoals het aanpassen aan een nieuwe cultuur, de taal leren en je mengen in de lokale samenleving. In dit artikel laten we een aantal van deze uitdagingen aan bod komen en geven we je tips om er goed mee om te gaan.

Eerst staan we nog even stil bij de vraag waarom Nederland zo populair is onder expats. Dat komt omdat het Nederlandse bedrijfsleven te kampen heeft met een krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor worden er steeds vaker gekwalificeerde kandidaten van buitenlandse komaf aangetrokken. Om snel succesvol te kunnen zijn, moeten ze in een behoorlijk tempo integreren in hun nieuwe werk– en leefomgeving. En goed kunnen communiceren met hun Nederlandse collega’s. Een taalbarrière maakt dit moeilijker. Maar communiceren doe je niet alleen met woorden; ook cultuurverschillen kunnen een goede en open communicatie moeilijk maken.

Neem de tijd om de taal te leren

Het leren van een nieuwe taal is vaak een van de grootste uitdagingen voor expats. Zonder een goede kennis van de lokale taal, is het moeilijk om jeverstaanbaar te maken, sociale contacten te leggen en alledaagse taken uit te voeren. Het volgen van een taaltraining is daarom een uitstekende en nagenoeg onmisbare investering voor elke expat. Gun jezelf wel de tijd om je een nieuwe taal eigen te maken, en steek er voldoende tijd en moeite in. Alleen zo kun je je comfortabel voelen wanneer je in je nieuwe taal communiceert. Daar heb je héél veel baat bij.

Meng je onder de locals

Iedere cultuur heeft zijn eigen gewoontes en tradities. Als expat is het vaak moeilijk om te wennen aan deze nieuwe cultuur en om je aan te passen aan de manier van leven in het buitenland. Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en om respect te tonen voor de lokale gebruiken, ook al komen ze op jou vreemd over.

Een goede manier om je aan te passen aan de nieuwe cultuur is om op goede voet te raken met de locals en om deel te nemen aan sociale activiteiten. Ga lekker sporten bij een vereniging, neem muziekles of meld je aan voor een leuke workshop. Zo kom je vanzelf in contact met gelijkgestemden, ook al hebben ze een andere achtergrond. Deze activiteiten dragen niet alleen bij aan cultuuronderdompeling en taalvaardigheid, maar bevorderen ook de integratie.

Heimwee is heel normaal

Het verlaten van je thuisland en het afscheid nemen van familie en vrienden is niet gemakkelijk. Het gevoel van heimwee kan je humeur en gezondheid beïnvloeden. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om heimwee te hebben en dat het gevoel na verloop van tijd zal verminderen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om contact te houden met je familie en vrienden, via telefoon, WhatsApp of andere social media-platformen.

Accommodatie vinden

Het vinden van passende huisvesting kan een stevigeuitdaging zijn voor expats. In sommige landen zijn de huurprijzen erg hoog en is het aanbod beperkt. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de huizenmarkt. Als nieuwkomer in een land en cultuur kan dat erg moeilijk zijn, maar er zijn absoluut betrouwbare verhuurders of vastgoedmakelaars die je graag helpen.Lukt het niet om snel een blijvend onderkomen te vinden? Geen paniek; dat is nu eenmaal moeilijk in deze tijd. Overweeg om tijdelijk in bijvoorbeeld een hotel of Airbnb te verblijven totdat je een permanente oplossing hebt gevonden.

Je bent niet alleen

Bij het verhuizen naar het buitenland komen er, als expat, heel wat uitdagingen op je pad. Onthoud altijd dat je niet alleen bent en dat het wel goedkomt! Durf je over te geven aan het avontuur dat je nieuwe woon- en werkplek biedt. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kan de verhuizing een opwindende en verrijkende ervaring zijn. Stel je open voor nieuwe ervaringen, werk aan je taalvaardigheid en investeer in het opbouwen van een sociaal netwerk. Met deze stappen, gecombineerd met wat geduld, voel je je als expat vast snel thuis in je nieuwe land en de nieuwe cultuur.

Hulp nodig? Wij begeleiden onze klanten om de communicatie met Nederlandstalige collega’s te verbeteren. Daarbij besteden we ruim aandacht aan cultuurverschillen en hoe die tot uiting komen in de dagelijkse werkpraktijk. Neem contact op met Taleninstituut Nederland en we vertellen je er met plezier alles over, in duidelijke taal!

© Taleninstituut Nederland