Samenwerken in het Frans – kijk samen in dezelfde richting.

“Aimer, ce n’est pas se regarder l’un l’autre, c’est regarder ensemble dans la même direction.
(Liefhebben is niet naar elkaar kijken, maar samen in dezelfde richting kijken.)

Aan deze uitspraak van Antoine de Saint-Exupéry heb ik de laatste tijd vaak gedacht. Dankzij de contacten met de Franse Kamer van Koophandel en met de Nederlandse Ambassade in Parijs heb ik kunnen ervaren dat veel professionals zich inzetten voor een goede samenwerking met Franstaligen. Niet alleen omdat het succes en geld oplevert, maar vooral omdat het leuk, interessant en verrijkend is.

Samenwerken in het Frans

Deze week heeft Sylvie Craenen, directeur van CCI France Pays-Bas, in de prachtige Franstalige omgeving van de Waalse Kerk in Amsterdam, mijn boek in ontvangst genomen. In heel klein Coronaproof gezelschap hebben we getoost op veel leuke en succesvolle contacten tussen Nederlanders en Fransen. Want er valt nog een wereld te winnen.

Het boek ‘Samenwerken in het Frans’ geeft handvaten aan ‘samen in dezelfde richting kijken’. Het gaat over omgangsvormen, zakelijk verleiden en hoe je een samenwerking tussen Nederlanders en Fransen kan laten bloeien. De tips, de voorbeelden en de opdrachten helpen de lezers om zich met Franstalige collega’s, klanten en professionele relaties te verbinden en hun boodschap in het Frans glashelder over te brengen.

Je krijgt cultuurinzichten die je absoluut nodig hebt. Daarnaast krijg je een taaltraining Business Frans waarmee je je taalkennis opfrist, zodat je zelfverzekerd aan de slag kan om beter samen te werken met Franstaligen.

Samen in dezelfde richting kijken geldt voor iedereen en voor alle nationaliteiten. In elke vorm van samenwerken is communicatie de sleutel. De communicatie is geslaagd als alle gesprekspartners blij zijn. Je kunt effectief communiceren als je aansluiting zoekt bij de belevingswereld van de ontvanger. Hoe beter je je gedrag een taalgebruik afstemt op de ander, hoe groter de acceptatie zal zijn en hoe gemakkelijker de interactie wordt.

Wil je beter en leuker samenwerken? Start dan met het volgen van een communicatietraining bij ons. Alle taaltrainers staan nu en ook in het nieuwe jaar voor je klaar.

samenwerken in het Frans blog Taleninstituut Nederland 2

‘Samenwerken in het Frans’ is te koop bij de online boekhandels en via https://cestfab.com/nl/samenwerken-in-het-frans/

Over Fabienne van Dillen

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.

Bonnes fêtes!