“Ik raak geïnspireerd als ik succesvolle vrouwen zie”

Door een intensieve samenwerking met Plan International sponsort Taleninstituut Nederland een aantal projecten in ontwikkelingslanden. Lees hier het verhaal van Yvonne uit Uganda.

Yvonne droomde er altijd van om computergenie te worden. Die droom eindigde op achtjarige leeftijd toen haar moeder stierf. Haar vader bleef alleen achter met de zorg voor Yvonne en haar broers en zussen. Zijn prioriteit lag niet bij de opleiding van zijn kinderen. Yvonne’s tante, die lerares is, begeleidde haar tot ze in de vierde klas zat, maar daarna moest ze stoppen met school.

Bijna twee derde van de jongeren in Uganda is werkloos. Vooral in de armste gebieden van het land kampen jongeren met extra problemen die veroorzaakt worden door criminaliteit, drugs- en alcoholgebruik. Om jongeren te helpen bij het identificeren van de problemen in hun gemeenschap en bij het bedenken van innovatieve oplossingen, heeft Plan International zogenaamde Smart Up-centra opgericht in de vier districten waar de problemen het grootst zijn. Deze centra bieden jongeren een veilige en inspirerende ruimte voor begeleiding, training en het empoweren van jonge vrouwen en mannen tussen de 17 en 26 jaar oud. Zij bedenken ideeën om hun gemeenschap ten goede te veranderen; zij worden probleemoplossers in hun eigen community.

Yvonne had zonder school geen zicht op een baan in de toekomst. Tot Plan International ook in haar community een Smart Up-centrum oprichtte. Naast het vinden van oplossingen voor haar community, leert Yvonne hier technologische vaardigheden. Ze krijgt de ruimte om haar talent te ontwikkelen met behulp van innovatieve, digitale oplossingen.

Rolmodellen
Meisjes in Uganda worden zelden gezien als geschikt voor leidinggevende functies of een positie met macht. Bij hen zou een lagere positie beter passen, zoals kok, schoonmaker of secretaresse. Maar Yvonne gelooft dat vrouwen positieve rolmodellen kunnen zijn voor andere meisjes en vrouwen. Ze kunnen anderen inspireren en aanmoedigen om meer te zijn dan alleen moeders en dienstmeisjes. “Ik raak geïnspireerd als ik succesvolle vrouwen zie. Het geeft me hoop dat ook ik op een dag mijn droom zal bereiken”, zegt Yvonne.

Meer informatie over de coöperatie met Plan International Nederland kunt u ook vinden in deze folder.

Wilt u ook helpen en in de opleiding en toekomst van een kind investeren? Dan kunt u meer informatie vinden op: www.planinternational.nl.