Het verhaal van Deolinda uit Mozambique | Plan International

Taleninstituut Nederland is een trotse supporter van Plan International, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van jongeren met een speciale focus op gelijkheid voor meisjes. Dit is het verhaal van Deolinda uit Mozambique.

De familie van Deolinda werd in 2019 zwaar getroffen door cycloon Idai in de provincie Sofala. Door de sterke wind en overstromingen raakten zij net als veel andere gezinnen hun huis kwijt. Deolinda en haar familie moesten noodgedwongen verhuizen naar een hervestigingscentrum in een nabijgelegen community.

De coronapandemie heeft de financiële situatie van veel gezinnen verergerd. Gelukkig heeft Deolinda het afgelopen jaar haar familie financieel kunnen ondersteunen, dankzij een Youth Economic Empowerment project van Plan International.

Vorig jaar kon Deolinda namelijk haar eigen voedselkraam aan huis openen. “Via het project kreeg ik 3.000 Meticais (ongeveer US$40) waarmee ik een kraam kon openen en mijn bedrijf kon starten. Hiervoor had niemand in mijn familie een mobiele telefoon, waardoor het moeilijk was om in contact te blijven. Nu hebben we een mobiele telefoon en een kleine radio. We hadden ook geen netten om te vissen, maar nu we dat wel hebben verkopen we veel vis waarmee ik mijn bedrijf draaiende kan houden. We zijn blij dat we de kraam zelfs tijdens de pandemie open kunnen houden.”

Deolinda gaat vanwege de lockdowns in het hele land niet naar school. Ze gebruikt haar radio om toch nog onderwijs te kunnen volgen, en luistert er vaak naar terwijl ze spullen als gedroogde vis, groenten en kruiden verkoopt. Deolinda hoopt op een dag economie te studeren aan de universiteit, en met de kraam doet ze alvast praktijkervaring op.