Tijdens een eerste date is het niet aan te raden: veel over jezelf praten. Over marathons of een stenenverzameling praat je al gauw te lang door. Maar bij het leren van een tweede taal mag het. Sterker nog, volgens de Canadese onderwijsexpert Paula Kristmanson is over jezelf praten goed voor de motivatie. En motivatie is belangrijk voor het succesvol leren van een tweede taal. Een goede docent vraagt dus naar je hobbies en interesses.
Wat kan een docent nog meer doen om de motivatie te vergroten? Een goede docent zorgt volgens Kristmanson voor een ontspannen sfeer, bijvoorbeeld door grapjes te maken. Hierdoor nemen tweedetaalleerders eerder risico’s en durven ze fouten te maken. De ideale docent ondersteunt studenten – aanmoedigen werkt beter dan corrigeren. En een motiverende docent benoemt alle successen, hoe klein ook. De docent is dus een sympathieke luisteraar die je zoveel mogelijk over jezelf laat praten.
Met deze onderwijsstrategieën vergroot een docent vooral de intrinsieke motivatie. Studenten met een hoge intrinsieke motivatie hebben het gevoel dat ze er zelf voor kiezen de taal te leren. Gemotiveerde leerders werken harder en hebben een positief gevoel over de taal en de sprekers van die taal. Voor taal leren is intrinsieke motivatie belangrijker dan extrinsieke motivatie – de motivatie om door de tweede taal iets te verkrijgen, zoals een diploma of een baan.
Bij de taaltrainingen van het Taleninstituut Nederland staan werk en hobby’s ook centraal. Kijk dus niet raar op als de docent daar steeds naar vraagt – het is geen brutale nieuwsgierigheid maar onderdeel van de training. En taaltraining is daarmee een buitenkans voor mensen die graag over zichzelf praten – zelfs als het over die laatste marathon gaat.
Bron: Kristmanson, P. (2000). Affect in the Second Language Classroom: How to Create an Emotional Climate. Reflexions, 19(2), 1-5.
Annemarie Kerkhoff is een gepromoveerd taalwetenschapper, gespecialiseerd in eerste en tweede taalverwerving. Ze heeft als docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht gewerkt en is nu freelance wetenschapsjournalist.