LENTE – met de seizoenen je tekst door

Een tekst zó schrijven, zodat de lezer ‘m snel leest? Een prettig geschreven tekst trekt de aandacht en de lezer heeft ook nog eens meer zin om deze te lezen. Maar hoe maak je jouw tekst nu wat leesbaarder?

Het komende jaar krijg je elk seizoen een aantal tips om je tekst eenvoudig wat beter, aangenamer en pakkender te formuleren. Vandaag de lentetips:

Leuker schrijven is lekkerder en dus sneller lezen. Een verrassende titel als Waarom werken bij ons best heel pittig is, levert gegarandeerd aandacht op. De bekende slogan Heerlijk, Helder, … van een bekend biermerk zou lang niet zo succesvol zijn geweest als er geen drie H’s in voorkwamen. Gebruik dus ook eens die truc van alliteratie (Buiten begint bij B… ).

Eerste alinea mag ook als laatste geschreven zijn! Wanneer je merkt dat je erg lang doet over het opstarten van een tekst, kan het helpen om meteen de kern op te schrijven. Als je de echte boodschap al hebt genoteerd, schrijf je wellicht de eerste alinea, die ook uit twee zinnen kan bestaan, wat makkelijker.

Naamwoordstijl? Probeer deze te vermijden. Misschien heb je er ook een handje van: zinnen formuleren als Het bereiken van Y gaat makkelijker met middel X.  Wat nu uit onderzoek blijkt, is dat zinnen met het + werkwoord én minder aantrekkelijk zijn én relatief meer tijd kosten dan deze zinnen Het is makkelijk om Y te bereiken met middel X.

Om… te in plaats van Het…is leesbaarder.

Train jezelf om je mails en kleinere teksten na afloop hardop voor te lezen. Je hoort snel genoeg of een zin ergens hapert en dus een verandering nodig heeft.

En last but not least: maak een plannetje wát je wáár in je tekst zet. Dit bereik je als schrijver door vooraf alvast in kernwoorden te noteren wat je in welke alinea wilt zetten. Dit zogenaamde schrijftabelletje geeft jou als schrijver een visueel beeld en je merkt ook direct of je alle informatie hebt opgenomen. Is je schrijfplan compleet? Schrijven maar!

Paula van der Kolk
Senior trainer Nederlands