Disney is ook Frans

De Fransen verlichten de wereld; althans dat vinden de Fransen zelf. Je kunt dat chauvinistisch vinden, maar er is zit wel een zekere kern van waarheid in. Er zijn legio voorbeelden van. Zo zou Vincent van Gogh nooit zijn schilderijen hebben kunnen maken zonder de Franse zon en het Franse landschap. De tulp zou nooit terecht zijn gekomen in Leiden als de Fransman en botanist Carolus Clusius er niet was geweest om de bol (le bulbe) in 1594 te importeren en de succesvolle kweek in de vruchtbare zandgrond te kickstarten. Ook de Statue of Liberty (La liberté éclairant le monde) in New York danken we aan Franse kunstenaar Auguste Bartholdi en de Franse bevolking die het meest beroemde beeld ter wereld in 1886 schonken aan Amerika.

Je raadt al waar dit naar toegaat. Walt Disney is van oorsprong ook Frans. Zijn voorouders komen uit het plaatsje Isigny in Normandië. Hun familienaam was voor de Amerikaanse verbastering d’Isigny (van Isigny). Van D’Isigny naar Disney is maar een klein aanpassinkje.

Walt Disney (1901-1966) was een groot liefhebber van Franse verhalen, landschappen en gebouwen. Er wordt gezegd dat hij Jules Verne citeerde met de uitspraak: “Ce qu’un homme a rêvé, un homme peut le faire” (If you can dream it, you can do it).

Als het om groot dromen gaat, is Disney wel een oppervoorbeeld. Het kasteeltje in het logo en de pretparken is gebaseerd op Mont St Michel. Als je daar nog niet bent geweest, doe het dan snel voordat de zeespiegel nog meer stijgt.