De mooiste Europese Kerstcommercials

Als je zaken doet in andere landen wil je rekening houden met de onvermijdelijke cultuurverschillen.

Op dit moment trainen wij groepen met uiteenlopende achtergronden en nationaliteiten. Het observeren van de verschillen tussen de culturen is buitengewoon interessant en leuk. De Italianen zijn zeer charmant, geven veel complimenten, willen de beste zijn en schamen zich niet om een beetje te foetelen als dat helpt. De ‘gele-hesjes-revolutie-drang” zit in de genen van alle Fransen. Ze discussiëren er lustig op los en clashen voortdurend om hun gelijk te halen. De Duitsers zijn heel precies en willen exact weten wat de regels zijn en waarom. De Engelsen zijn geraffineerd en hebben de zelfspot in hun humor tot kunst verheven.

Voor goed internationaal zakendoen is het handig om van cultuurverschillen op de hoogte te zijn. Maar nog effectiever is het om uit te zoeken wat de culturele overeenkomsten zijn en waar internationale zakenpartners elkaar kunnen vinden. Wij deden dat door de beste kerstcommercials van 2018 te vergelijken. In de Europese landen zijn dat fantastische korte films die indirect het merk promoten, maar bovenal een poging doen hun potentiële klanten emotioneel te raken. En dat lukt verdraaid goed.

In Nederland is opnieuw de kerstcommercial van Jumbo tot beste commercial van het jaar uitgeroepen. De film straalt de oubollige gezelligheid uit waarin Nederlanders uitblinken. Kerst hoeft niet perfect te zijn, als het maar gezellig is. Gezellig is als woord in geen enkele andere taal te vertalen en het gezelligheidsgevoel bestaat dus ook niet in andere culturen.

In Frankrijk houden ze van ‘sage’ oftewel brave kinderen, die op school en tijdens de diners hun goede manieren moeten tonen. Ik heb zelf kunnen ervaren dat Franse kinderen verlost van het strenge juk, hun energie zowat laten exploderen. Daar staat tegenover dat je als Nederlandse ouders met ‘vrijgelaten’ kids niet zonder schaamte naar een restaurant kunt gaan. De commercial van supermarkt Auchan is grappig en typisch Frans.

In Duitsland zijn het de volwassenen die niet ‘sage’ zijn en dat resulteert in deze commercial van de Duitse supermarktketen Lidl. Prachtig gefilmd, maar in de ogen van de Nederlanders waarschijnlijk ook ietwat belerend en wijzend op hoe het hoort te zijn met Kerstmis.

https://youtu.be/-3vz1LXTPTE

Alle Kerstcommercials hebben één overkoepelende waarde: Familie. Culturen kunnen elkaar vinden door interesse te tonen in elkaars familie. Dit is een opening voor elke zakelijke partnership. Wat ons betreft is deze Franse publicité van Bouygues Telecom de mooiste, omdat hij de universele ‘family-values’ zo treffend vertaalt.

https://youtu.be/Y-58Ju4311Y

En als kers op de kersttaart is het zeker de moeite waard om deze prachtige en ontroerende Engelse commercial te bekijken van het luxe warenhuis John Lewis & Partners over de potentiële waarde van een cadeau.

https://youtu.be/mNbSgMEZ_Tw

Joyeuses Fêtes  –  Fijne Feestdagen 

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne is geboren in het Franstalige deel van België vlakbij Luik en woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als international marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een marketing- en communicatiebureau. Fabienne ontwikkelt als strateeg samen met creatieve teams marketing- en reclamecampagnes en adviseert bedrijven over zakendoen in Nederland en Frankrijk. Het is haar missie om de Franse taal populairder te maken bij een zo breed mogelijke doelgroep.