Taal is de weg naar iemands hart

Een Italiaanse studente in mijn cursus Nederlands zuchtte en steunde tijdens elke training. De onregelmatige werkwoorden, het willekeurige gebruik van voorzetsels en de telkens veranderende woordvolgorde maakten haar af en toe helemaal gek. Ze vertrouwde me toe dat ze het Nederlands maar een lelijke taal vond. Op mijn vraag waarom ze dan toch persé de taal wilde leren, zei ze: ”Taal is de weg naar iemands hart.” Voor haar Nederlandse liefde was ze bereid om door te zetten.

Wil jij ook een taal beter beheersen? Dan geef ik je hieronder de vijf belangrijkste sleutels voor het snelste succes.

1. MOTIVATIE

Het is mijn overtuiging dat de allerbelangrijkste motivatie bij het leren van een taal is om in écht contact te komen met jebuitenlandse relaties, zowel voor zakelijk als privé. De Italiaanse van hierboven had de liefde als motivator om de taal te leren. Liefde helpt eigenlijk bij alles wat je moet leren. Als je iets heel graag doet, dan gaat leren je heel gemakkelijk af. Probeer daarom jezelf te motiveren door te doen alsof je verliefd bent. Dat hoeft niet altijd op een persoon te zijn, maar ook op iets van het land waarvan je de taal leert. Bijvoorbeeld Engelse humor, Duitse auto’s of de Franse keuken. Als je plezier hebt, dan wordt leren een ‘piece of cake’.

2. REGELMAAT

Rust, Reinheid, Regelmaat. Blèh, wat oubollig, hoor ik je denken. Maar er gaat toch echt niets boven regelmaat. Ik vergelijk het vaak met sporten. Met af en toe eens een keertje bewegen en dan weer een paar weken niet, krijgt niemand spierballen en zeker ook geen conditie. Dus plan vaste momenten per week waarop je studeert en hou dat ook een paar weken vol. Je zult zien dat je met met sprongen vooruitgaat. Train dus continu je taalspieren.

3. HERHALING

Er zijn misschien een paar hyperintelligente geluksvogels die maar 1 keer een nieuw woord hoeven te zien en het dan voor altijd kunnen onthouden. Maar neem van mij aan dat 99,9% van de mensen minstens 10 keer een woord moeten zien, horen of gebruiken alvorens het geïntegreerd is. In mijn boek ‘Samenwerken in het Frans’ heb ik ze ook toegevoegd, de zogeheten Flashcards. Dat zijn kaartjes met op de ene kant het woord of de zin in het Nederlands en op de andere kant staat het in de nieuwe taal. Maak stapeltjes en met herhaling wordt de stapel ‘KEN IK AL’ steeds groter.

4. DOORZETTINGSVERMOGEN

Als beginner heb je het gevoel dat je taalkennis met sprongen vooruitschiet. Dat is logisch en ook goed. Maar er komt een moment dat je op de grens zit van het ene naar het volgende niveau. Dat is altijd een frustrerende fase. Je hebt het gevoel dat je geen vooruitgang meer boekt en niks nieuws meer leert. Ik zeg: “Hou vol!” Als het je troost geeft, weet dan dat iedereen hetzelfde doorgaat. Een taal leren is vaak geen geleidelijk proces. Je maakt steeds sprongetjes. Neem even pauze en maak een (strand)wandeling. Je zult zien dat je er daarna weer fris tegenaan kan.

5. GEBRUIK JE KENNIS

Op elke niveau helpt het om te oefenen en je kennis te gebruiken. Kijk naar series of films in de nieuwe taal, eventueel met ondertitels als het nog te moeilijk is. Luister naar muziek, vertaal de lyrics en zing mee. Lezen is ontzettend effectief. Op internet vind je ongetwijfeld legio artikelen, kranten en sites over onderwerpen die jij interessant vindt. Zoek de woorden op die je niet kent. Misschien ken je iemand met wie je samen kunt oefenen. Er is bijvoorbeeld de app ‘HelloTalk’ die taalleerders bij elkaar brengt. Elk contact met de nieuwe taal helpt je vooruit.

Onze professionele trainers staan voor je klaar om je taalkennis te verbeteren. We helpen je de weg te plaveien naar het hart van je buitenlandse (zaken)relaties.

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.