La French Tech vs Start-up Delta

CES, de Consumer Electronics Show in Las Vegas, is de grootste technologie beurs van de wereld. Elk jaar presenteren Startups hun business-idee aan de +/- 180.000 bezoekers die op zoek zijn naar de nieuwste snufjes. Dit is dé kans voor bedrijven om investeerders te vinden voor hun uitvindingen.

De CES beurs is zojuist afgesloten en 4.400 bedrijven vanuit alle hoeken van de wereld hebben zich hier van hun beste kant laten zien. Nederland werd vertegenwoordigd door een selectie van 50 bedrijven die werden begeleid door TechLab, de NL startup promotor van Prins Constantijn van Oranje. Het initiatief om Nederland als tech-innovatie-land naar voren te brengen heeft de naam Startup Delta.

Frankrijk heeft net zo’n initiatief; La French Tech, opgezet door Business France. Dat is een onderdeel van het Franse ministerie van Economische zaken met als doel Buitenlandse bedrijven te stimuleren om te investeren in Frankrijk en andersom Franse bedrijven te helpen om internationaal succesvol te zijn. En dat ziet er best indrukwekkend uit, getuige dit promotiefilmpje.

La French Tech zond dit jaar 325 ‘jeunes pousses’ (startups) naar CES.

Start-up Delta 50. De Franse deelnemers waren stuk voor stuk stijlvol, mooi, professioneel, aantrekkelijk. Maar toch ging een Nederlandse startup er met de prijs voor beste innovatie vandoor. Hieronder lichten we vijf Franse innovaties die veel aandacht kregen en hoge ogen gooiden bij investeerders eruit.

  1. Wello

De luxe versie van de ebike die automatisch wordt opgeladen door de zonnepanelen op het dak. Ideaal voor woon-werk-verkeer, zelfs als het regent. De Wello rijdt 25 km per uur en mag dus op de fietspaden. Ook geschikt voor pakjesbezorgers, want er is een grote kofferbak.

De Wello is in de loop van 2020 te koop voor €7.900,-.

www.wello.io/index.php

 Taleninstituut Nederland - de wello

  1. Urgo Night

In Frankrijk is veel aandacht voor innovaties op het gebied van gezondheid. Goed slapen is belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Toch zijn er heel veel mensen met slaapproblemen. Urgo heeft daarvoor een oplossing ontwikkeld: de Urgo Night helm. Het product bevordert de slaap door hersengolven te meten en te stimuleren.

De slaapklinieken hebben lange wachttijden, maar dankzij de helm kunnen mensen meteen zelf aan de slag met beter slapen.

https://urgonight.com/

Taleninstituut Nederland urgo night - Taleninstituut Nederland

  1. IEVA Smartwatch

Le bijou connecté qui prend soin de vous (het sieraad dat voor je zorgt)

Dit horloge is anders dan de andere smartwatches. Het valt allereerst op door het luxe design. Want wat je draagt, moet in eerste instantie verleidelijk mooi zijn. Maar de functionaliteiten zijn ook bijzonder. Het horloge houdt de omgevingstemperatuur, vochtigheid, blootstelling aan de zon (UVA-, UVB- en UV-indexwaarden), helderheid, geluid, vervuilingsniveaus binnen en buiten bij. Deze factoren kunnen de gezondheid van de huid, rimpels, hart- en longfunctie, vermoeidheid en meer beïnvloeden.

Taleninstituut-Nederland-IEVA-Smartwatch

Het sieraad leert de gebruikers hoe deze factoren hun gezondheid en veroudering beïnvloeden. Het schetst ook productsuggesties zoals dieettips en huid- en haarverzorgingsproductsuggesties. Het bedrijf zegt dat sommige van deze gegevens worden gedeeld met wetenschappers en meteorologen om klimaatverandering beter te begrijpen en weersvoorspellingen te verbeteren.

https://www.ieva.io/

  1. Lexilife

Speciaal voor mensen met dyslexie, ontwikkelden twee wetenschappers van de Universiteit van Rennes deze lamp. De technologie combineert zowel gepulst als gemoduleerd licht en maakt het zo mogelijk om het spiegeleffect te wissen dat een dyslectische persoon ziet. Vanaf nu kunnen ze sneller, langer en zonder vermoeide ogen lezen. https://lexilife.com/en/22-lexilight-lamp.html

Taleninstituut-Nederland-Lexilife

5. Mateo

Een badmat die je weegt, je houding corrigeert en alle veranderingen, positief of negatief, voor je bijhoudt in een app op je telefoon. Superhandig of alleen maar confronterend? Deze uitvinding is nu al een groot succes.

https://www.mateo.ai/#stay-tuned

Taleninstituut Nederland meteo - Taleninstituut Nederland

Wat de Franse en de Nederlandse startups gemeen hebben is dat ze met name gericht zijn op e-mobility, duurzaamheid, gezondheid en learning. En toch ging Hydraloop, een Nederlandse uitvinding, er met de prijs vandoor tijdens CES 2020 in Las Vegas met Best Innovation in Sustainability, Eco-Design, and Smart Energy.

De Hydraloop kan 85% van het gebruikte water in huis zuiveren en recyclen. Het opgevangen water wordt opnieuw gebruikt voor toiletten, wasmachines, tuin ed.

https://www.hydraloop.eu/

Taleninstituut Nederland - Hydraloop

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne is geboren in het Franstalige deel van België vlakbij Luik en woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als international marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een marketing- en communicatiebureau. Fabienne ontwikkelt als strateeg samen met creatieve teams marketing- en reclamecampagnes en adviseert bedrijven over zakendoen in Nederland en Frankrijk. Het is haar missie om de Franse taal populairder te maken bij een zo breed mogelijke doelgroep.