Klussen met de Franse slag

Al bijna 9 maanden zijn we aan het verbouwen in een monumentaal pand in Zandvoort om er een trainingsresort te kunnen openen. Een soort nonnen aan zee waar je jezelf een tijdje kunt onderdompelen om in korte tijd een vreemde taal te leren. Maar voordat het zover is, moet er heel veel gebeuren. Intussen beweeg ik me als een volleerde klusjesvrouw (une bricoleuse) tussen de werklui. Elk vrij uurtje en elk weekend sta ik op de steiger om te schuren, plamuren, kitten, schilderen en dat in zo’n 10 vertrekken met teveel kozijnen, 7 toiletten, 5 badkamers en 2 keukens. Er leek geen einde aan te komen, maar nu heb ik het gevoel dat er licht is in de tunnel.

Iedereen die wel eens klust weet dat er een heel arsenaal aan woorden nodig is. Woorden die de gemiddelde kantoorpersoon niet dagelijks gebruikt. Ik heb in ieder geval een paar nieuwe woorden kunnen toevoegen aan mijn vocabulaire. Zoals bijvoorbeeld een architraaf (deurlijst), een neut (nee, geen borrel in deze context, maar een stukje plint onderaan de deurlijst) en een torx (een schroef met een stervorm).

Ik ben natuurlijk niet de enige die aan het klussen is. Dat zie ik om me heen en in de doe-het-zelf-winkels waar ik nu geregeld kom. Nieuwsgierig als ik ben naar de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Frankrijk vond ik iets opmerkelijks. Uit de tabel hieronder blijkt dat er in Frankrijk relatief gezien nog veel meer geklust wordt dan in Nederland.

De omzet in Frankrijk is bijna het dubbele omgerekend naar aantal inwoners.

Klussen met de Franse slag

De mensen die vaak in Frankrijk komen, hebben ongetwijfeld de enorme winkels van Leroy Merlin, Castorama en Brico Marché wel eens gezien. En als je wilt klussen in je vakantiehuis of werkzaam bent in een bedrijf dat zakendoet in Frankrijk, dan heb je wel wat aan dit klusjargon in je vocabulaire.

De beroepen in de bouw – Les métiers du bâtiment

Zonder deze mensen was onze verbouwing nooit tot een goed einde gekomen:

De timmerman Le charpentier
De elektricien L’électricien
De schilder Le peintre en bâtiment
De tegelzetter Le carreleur
De loodgieter Le plombier
De klusjesman Le bricoleur

Het gereedschap – Les outils

Het gereedschap dat je zeker nodig hebt om een klus goed te kunnen doen:

De hamer Le marteau
De schroevendraaier Le tournevis
Het plamuurmes Le couteau à mastic
De kitspuit Le pistolet à mastic
De kwast Le pinceau
De boor La perceuse
De schaafmachine Le rabot

De bouwmaterialen – Les matériaux de construction

Hieronder de materialen die wij het meest hebben gekocht:

Schroeven Les vis
Gipsplaten Les plaques de plâtre
Hout Du bois
Acrylkit Le mastic acrylique
Tegels, tegellijm, tegelvoeg Le carrelage, la colle carrelage, le joint de carrelage
Latex Peinture pour murs

 Uiteraard is dit maar een kleine greep uit al het verbouw-vocabulaire. Wil je meer weten over verbouwingen of het leren van een taal. Neem dan snel contact met ons op.

Bronnen:

https://www.retailinsiders.nl/branches/huis-tuin/bouwmarkten-en-winkels-met-algemeen-assortiment/

https://www.lsa-conso.fr/bricolage-le-classement-des-enseignes-en-2020,378898

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.