Je taalvaardigheid razendsnel verbeteren? Het kan!

“Een nieuwe taal leren is zoooo moeilijk”, hoor ik vaak mensen zuchten. En ja, het is ook heel frustrerend als je iets wilt of moet leren, maar het nóg niet kan. Deze frustratiefase is volkomen normaal, iedereen kent dit gevoel. Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunnen helpen om hier sneller en gemakkelijker doorheen te komen. Het lukt praktisch elke student van ons om na slechts dertig uur training, een heel aardig woordje over de grens praten. Of in ieder geval een level omhoog te springen in het ERK (Europees Referentiekader voor Talen). In 30 uur een taal te leren is niet veel, maar toch kan het. Hoe werkt dat?

Definieer een doel

Voordat je begint, stel je vast wat je wilt kunnen zeggen in de nieuwe taal. Vrijwel iedereen wil zichzelf voorstellen en een eerste kennismakingsgesprek voeren. Daarnaast heb je ongetwijfeld een specifieke interesse of een vakgebied waarover je wilt communiceren. Het vaststellen van gerichte gesprekken of correspondentie helpt enorm om te leren in behapbare brokken en etappes.

Leer de belangrijkste taalvaardigheden

Om een taal te leren of te verbeteren heb je een aantal taalvaardigheden nodig. De belangrijkste zijn 1. grammatica, 2.uitspraak en 3. woordenschat. Je hebt enige kennis nodig van de structuur van een taal. Hoe worden werkwoorden vervoegd en welke woordvolgorde is gebruikelijk. Welke tijden moet je beheersen om een verhaal te kunnen volgen of te vertellen. Ten tweede wil je verstaanbaar zijn. Elke taal heeft klanken, waarbij je je mond, tong en tanden net iets anders moet gebruiken dan je gewend bent. Om dat te leren moet je goed luisteren en ook kijken naar native speakers. Fransen spreken bijvoorbeeld veel meer voor in de mond en gebruiken nasalere klanken dan de Nederlanders. Na-apen en rolmodellen kopiëren is een van de beste manieren om dat snel te leren. Ten derde heb je woordenschat nodig. Begin gewoon met 10 werkwoorden, 10 zelfstandig naamwoorden en 10 adjectieven. Die kun je in een hele korte tijd uit je hoofd leren. Daarmee kun je mixen en al mixend kun je zonder een uitgebreide woordenschat heel veel zinnen formuleren.

Kies een taalvader of -moeder

Elk pasgeboren kind leert een taal vooral dankzij zijn ouders. Het zal je daarom enorm helpen om een soort taalpleegouder te hebben die met geduld en liefde je helpt om correct te communiceren. Een goede taalouder doet zijn best om te begrijpen wat je zegt of bedoelt. Hij/zij zal je niet verbeteren, maar jouw verhaal of vraag samenvatten en antwoorden in correcte zinnen. Hij/zij zal woorden gebruiken die je al kent of helpen nieuwe woorden te gebruiken in de juiste context. Je kunt bovendien jezelf spiegelen aan deze persoon en de mimiek kopiëren die zo belangrijk is voor de uitspraak. Je leert dankzij je taalouder net als een kind, spelenderwijs.

Verwijder obstakels om te kunnen oefenen

Zonder oefening kun je niets leren. Om goed te oefenen heb je focus en aandacht nodig. Zorg ervoor dat je tijd inplant om te kunnen oefenen. Telefoon, werk of andere zaken die je kunnen afleiden, zijn obstakels die maken dat het leren langzamer gaat. En dat komt natuurlijk ook de motivatie niet ten goede. In onze trainingen merk ik vaak hoe afleiding de snelheid van het leerproces in de weg zit. Om die reden gaan we in 2022 in Zandvoort aan Zee taaltrainingen aanbieden waar je in alle rust en gefocust kunt werken aan het leren van een taal. Je blijft een aantal dagen bij ons voor een leervakantie. We halen je even uit je dagelijkse routine en maken zo het leren leuker, uitdagender en efficiënter.

We hopen je in 2022 te mogen verwelkomen in ons nieuwe ‘Language & Training Centre by the Sea’.

Vrolijke Feestdagen!
Joyeuses Fêtes!

Avoir une autre langue c’est posséder une deuxième âme.

“To have a second language is to have a second soul”

Charlemagne

 

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.