Passie is besmettelijk

Ik was weer eens sinds lange tijd in de bioscoop. De film “Eiffel” is de biografische verfilming van het leven van Gustave Eiffel, de architect en createur van de Eiffeltoren (la tour Eiffel).

Mooi romantisch verhaal over de verboden liefde die voor Eiffel dé stimulans was om ondanks alle kritiek, tegenstand en geldzorgen, de bouw van de 300 meter hoge toren te realiseren. Zonder de clou van het verhaal weg te geven, is er een ding dat blijft hangen: zonder passie lukt het niet.

Liefde is nodig om te bereiken wat je wilt bereiken.

Als je langere tijd iets moet doen of leren, heb je een zekere mate van liefde voor die activiteit nodig. Anders is de kans groot dat je het op een gegeven moment gewoon opgeeft. In het woordenboek staat bij de definitie van passie: ‘hartstocht, iets heel leuk vinden en daarin opgaan’. Volgens de passie-onderzoeker en professor Robert Vallerand is passie een groot verlangen om iets te bereiken, iets waaraan je bereid bent veel tijd en energie te besteden. Je kunt tegenslagen en frustratie aan, want dat heb je over voor het bereiken van je doel.

De studenten die mijn trainingen volgen, hebben vaak nog geen uitgesproken passie voor de taal die ze willen leren of de cultuur die ze willen begrijpen. Ze moeten de taal leren voor hun werk, of omdat ze verhuizen naar een ander land. Het leren van een taal kost echter tijd, vaak veel tijd. Zelfs als je er aanleg of talent voor hebt, dan nog is het heel arbeidsintensief en kan het ook behoorlijk frustrerend zijn. Dus passie is een van de belangrijkste parameters om een training tot een succes te maken.

Kun je passie oproepen?

Jazeker! Als je de liefde (nog) niet voelt, dan kun je die wél oproepen of stimuleren. Wat ik probeer aan te boren in de cursist is ‘uitdaging’. Waar wordt deze persoon blij van, waarmee heeft hij of zij affiniteit en kunnen we dat op een of andere manier linken aan de taal. Door verdieping en uitdaging in combinatie met affiniteit gaat er een fijne energie stromen die in wetenschappelijk termen dopamine heet. En hup, dan gaat leren ineens veel beter.

Passie is aanstekelijk

Bovendien is passie besmettelijk. Je herinnert je vast nog wel die docent van vroeger die zo enthousiast was over zijn vak, dat je er als vanzelf in werd meegenomen. Daarom boek je je training bij een trainer die gegarandeerd passie heeft voor de taal en de cultuur. En laat je je meevoeren op de passie van die ander, totdat je ook besmet bent met het ongevaarlijke, maar heerlijke taalvirus.

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een internationaal marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de doelgroep kinderen en jongeren.

Nu adviseert ze bedrijven over ondernemen in Nederland en Frankrijk en is bovendien een ervaren trainer Frans en Nederlands voor professionals. Fabienne zet haar kennis en expertise in om bedrijven en professionals te helpen om succesvol samen te werken met Franstaligen.