De onderbroek: een Franse uitvinding

‘Made in France’ als verkooptool

Wil je zakendoen in Frankrijk met Fransen, dan is het niet alleen belangrijk om de Franse taal, maar ook de Franse cultuur goed te begrijpen. Dat is nuttig voor zakenmensen die willen profiteren van de grote Franse markt met 67 miljoen veelal bourgondische consumenten en een groeiend aantal innoverende bedrijven.

Een van de zaken waar je als buitenlandse partij mee te maken krijgt, is het credo “Fabriqué en France”. Zowel président Macron en zijn regering als de Franse bedrijven stimuleren de consumenten om ‘eigen’ producten te kopen of samen te werken met Franse partners voor hun productieproces. Dat wordt ook in tal van campagnes en op de verpakkingen van producten goed en duidelijk zichtbaar gemaakt. En dat werkt.

Het gevolg van de “Fabriqué en France” trend is dat de Nederlandse bedrijven, met hun veelal op de “goedkoopste prijs” gestoelde strategie, moeilijk aan zakendoen toekomen. De Fransen zijn eerder bereid om samen te werken met een partij die hun vertrouwen wint met een aansprekend verhaal dat appelleert aan hun gevoel van ‘eigen’ identiteit.

Il était une fois Petit Bateau

Ter illustratie kijken we wat meer in detail naar het merk “Petit Bateau” dat in 1893 werd opgericht in Troyes en daar begon als kleine bonnetterie. In 1918 had de oprichter Etienne Valton, het lumineuze idee om de pijpen van het tot dan toe gebruikelijke lange ondergoed, af te knippen. Petit Bateau claimt nu, 100 jaar later, de uitvinder te zijn geweest van de moderne onderbroek en weet dat knap uit te nutten in een wereldwijde PR campagne.

Het is sowieso knap voor een familiebedrijf om zo’n lange tijd zo’n sterke positie te claimen en te behouden. Dat vereist een enorme creativiteit. Petit Bateau is het gelukt om na 125 jaar nog steeds een wereldmerk te zijn met meer dan 500 winkels en 300 miljoen omzet. Hun successtrategie is voor een belangrijk deel gebaseerd op het “Fabriqué en France” principe. De oersterke kleding wordt inderdaad voor een belangrijk deel in Frankrijk gemaakt met zo’n 1.000 Franse werknemers. De populariteit van de Franse maritieme stijl en de kwaliteit is ook voor steeds meer consumenten buiten Frankrijk een belangrijke reden om fan te zijn van dit merk.

De tulp is ook Frans

Ons advies is om bij een Franse marktbenadering rekening te houden met de voorkeuren voor “Fabriqué en France” en daar creatief mee om te gaan. Dat doen de Fransen immers zelf ook. Zo claimen zij dat Van Gogh minstens evenveel Frans als Nederlands is, omdat hij zijn succes bereikte door in Frankrijk te wonen en te schilderen. En zelfs de tulp is eerder Frans dan Nederlands, omdat de Fransman Charles de L’Ecluse (1526-1609) de bloembol als eerste cultiveerde in de botanische tuin in Leiden, waar hij zich vestigde in de Gouden Eeuw.

Deze voorbeelden illustreren dat het voor Nederlandse bedrijven zeker mogelijk is om een positionering te ontwikkelen waardoor Franse consumenten en zakelijke partners graag met ons samenwerken. Nederlandse Goudse kaas kreeg voet aan de grond in Frankrijk door Nederland te positioneren als “Le Deuxième Pays du Fromage”. Waarbij Frankrijk uiteraard de onbetwiste nummer 1 is en blijft als het om kaas gaat.

Stel dat u bijvoorbeeld fietsen wilt verkopen, met welke verkoopstrategie zou u dat aanpakken? Nederland is een fietsland bij uitstek, bijna nergens fietsen zoveel mensen als hier. Maar Frankrijk heeft met de Tour de France de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld. Ik voel een imagocampagne voor de Nederlandse fietsindustrie opborrelen.

We zijn als cross border consultants continu bezig met het onderzoeken van de markt en we geven onze klanten inzichten in belangrijke trends. Wilt u ook succesvol ondernemen en advies inwinnen over een geschikte strategie met een French Touch, neem dan gerust contact met ons op.

Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands

Fabienne is geboren in het Franstalige deel van België vlakbij Luik en woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als international marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een marketing- en communicatiebureau. Fabienne ontwikkelt als strateeg samen met creatieve teams marketing- en reclamecampagnes en adviseert bedrijven over zakendoen in Nederland en Frankrijk. Het is haar missie om de Franse taal populairder te maken bij een zo breed mogelijke doelgroep.